Pompeii
De stad Pompeiï, in de regio Napels, werd in het jaar 79 bedekt door een laag as en puin van wel 4 meter dik, als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Door de laag as en puin die over de stad was komen te liggen, is hij goed bewaard gebleven.
De resten van Pompeiï werden teruggevonden tijdens de bouw van het Sarnokanaal in 1594-1600. In 1748 werden opgravingen gedaan. De eerste serieuze opgraving werd gedaan in 1860. Er werden gipsafgietsels gemaakt van de slachtoffers. Pompeii is nu voor 4/5 opgegraven.
De eerste negen afgietsels waren van mensen die gevangen zaten op het moment dat ze stierven. Het was goed te zien dat de mensen waren gevlucht. De giftige gassen werden hen teveel. De negen slachtoffers waren kinderen, mannen en vrouwen waarvan 1 hoogzwanger.
Gipsafgietsels van slachtoffers.
Door de abruptheid van de uitbarsting, is alles levensecht achtergelaten. Schilderijen hingen aan de muur, fruitmanden stonden op tafel, planten stonden er nog. Ook staan er nog altijd teksten op de muren, dat zijn liefdesverklaringen, politieke leuzen of reclame.
Pompeiï telt veel verschillende gebouwen en bijzondere plekken. Één van deze bijzondere plekken is het forum. Het forum is een heel groot plein (32 x 142 m ). Het diende voor handel, bestuur en goden- en keizercultus. Een bijzonder gebouw is het Capitolium, dit was een tempel voor Jupiter, Juno en Minerva. De tempel heeft twee erebogen en sloot de noordkant van het forum af. In het middengedeelde aan de westkant van het forum bevinden zich resten van het spreekgestoelte. Aan de zuidkant stonden enkele sokkels waarop beelden van vooraanstaande burgers stonden. Verder staan aan de zuidkant drie gebouwtjes naast elkaar die gebruikt werden voor het bestuur van de stad Pompeiï. Deze gebouwtjes waren van de duumviri (de burgermeesters die zich ook met rechtspraak bezighielden en de schatkist bewaakten), tabularium (het archief) en een Curia (raadsgebouw). Ten oosten hiervan aan de overkant van de weg ligt het Comitium (het gebouw voor verkiezingen).
Er zijn nog veel meer gebouwen te noemen. Maar toch wel één van de hoogtepunten is het amfitheater. Het werd gebruikt voor gladiator- en wilde dierengevechten. Dit theater was wel anders gemaakt dan de gebruikelijke amfitheaters. Normaal worden ze vanaf de grond omhoog gebouw met grote stenen bogen. Maar in Pompeii werd het theater naar onderen gebouwd. Ze groeven een grote kuil, het zand dat daaruit kwam gooiden ze aan de zijkant, waardoor er een soort aarden wal ontstond. Op de foto’s kun je het verschil goed zien. A.L
Geen opmerkingen:
Een reactie posten